Drie landen en een rivier in 3 fietsdagen

Deel pagina via...
Een fietsroute door Nederland, Duitsland en Belgie via de

Vennbahn en Rurufer

radweg.

De voorbereidingen zijn achter de rug, de auto staat veilig geparkeerd, onze fietsen schommelen zachtjes in de bijna lege trein. We leunen tevreden een beetje achterover.
De eerste korte fietsvakantie van het jaar is begonnen: Duitsland, Belgie en Nederland in slechts 200 fietskilometers.
We stappen uit in Heerlen en dan, nog een beetje onwennig, de eerste omwentelingen op weg naar onze eerste bestemming: Aken.
Heerlen door, Kerkrade binnen en even later fietsen we Nederland uit en Duitsland in.
Na een leuke avond in Aken is het de volgende dag tijd voor de eerste echte etappe: zo’n 50 kilometer naar Monschau. Het gaat soepel stad uitwaarts en al snel fietsen we op de autovrije route richting Monschau. De fietsroute voert ons over de Belgisch-Duitse grens, we wisselen regelmatig tussen Duitsland en België.
De omgeving is vriendelijk glooiend en groen, het fietspad loopt nergens steil omhoog maar is soms wel een beetje ‘vals plat’ waardoor er geleidelijk wat hoogte wordt gewonnen. We drinken koffie in een treinwagon die is gepromoveerd tot pleisterplaats, stappen even af voor een mooi uitzicht, fietsen door de Hoge Venen en genieten van de omgeving. Ondertussen lopen de kilometers op onze teller gestaag op en Monschau komt in zicht. Monschau is een prachtig stadje. Vakwerkhuizen, watertjes, een burcht op de heuvels. Prima om te verblijven en te overnachten…
De volgende dag in de frisse ochtendlucht fietsen we Monschau uit. Langs de klaterende Rur, door de bossen, in de stilte. Echt genieten.
Na een kleine 20 kilometer bereiken we de Rursee. Er volgen wat kilometers op fietspaden die dichter langs een weg lopen maar bij Rurberg pakken we de draad van hele mooie paadjes en schitterende uitzichten op de Rursee weer op. Regelmatig wanen we ons in een ver buitenland.
Af en toe moeten we hier wel even op de pedalen om wat hoogtemeters te winnen maar echt zwaar wordt het nergens.
Na de stuwdam pikken we de rivier weer op. Even stoppen in Heimbach voor een terrasje en dan  weer door.
Het zijn 75 prachtige fietskilometers door het Nationalpark Eifel. Eigenlijk zo goed als overal autovrij en, ondanks dat Nederland dichtbij is, heel buitenlands…
De derde en laatste fietsdag. Terug naar Nederland.
Nog steeds is het mooi met de rivier aan onze zijde en autovrije paden onder de wielen.
Langzamerhand wordt het landschap vlakker en Nederlandser.
Tevreden peddelen we door. De koolzaadvelden zijn geel. We zien een goudvink. De rivier ruist. De wielen zoemen.  We zijn vrij.
Na ongeveer 60 mooie en rustige kilometers passeren we de grens, terug in Nederland na 3 geweldige fietsdagen…

Meer weten?
Zelf deze inspirerende route fietsen?
Via onderstaande link vind je meer informatie over deze korte fietsvakantie in Duitsland:
Vennbahn en Rur: organisatie en boekingsinformatie

Op zoek naar meer fietsinspiratie?
Meer korte fietsvakanties
Weekendje weg op de fiets
Meer reisverhalen en foto’s