Vlaanderen ontdekken op de fiets. Kan dat? Is er zoveel te ontdekken bij onze zuiderburen?
Na 6 dagen op ontdekkingstocht door Vlaanderen is ons antwoord volmondig ‘ja, absoluut !!’.
Vlaanderen is gezellig, veelzijdig, verrassend en afwisselend. Zo goed als autovrij fietsen, mooie steden en gemoedelijke mensen. Wij hebben ons 400 kilometer lang uitstekend vermaakt: langs de dichtbebouwde kust, over de historische en indrukwekkende frontlinie van de Eerste Wereldoorlog, door het charmant glooiende landschap van het zuidelijke Vlaanderen en in schitterende plaatsen als Kortrijk, Oudenaarde, Gent en Brugge.
Nooit nietszeggend, zelden saai, vaak verrassend. Laat je meevoeren langs de rivieren en het water, over de paden, de pleinen en de heuvels, door de bossen, de velden en de steden. Ontdek Vlaanderen en kom thuis met nieuwe verhalen…
Deel pagina via...
Zilte zeelucht snuiven…
De Belgische kust is dichtbebouwd en bij tijd en wijle ook druk. Toch is er ook het nodige te genieten. Plaatsen als Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan en Oostende kenmerken zich niet alleen door veel hoogbouw maar hebben daarnaast ook de flair van een mondaine badplaats met de bijbehorende bezienswaardigheden.
Spannend fietsen op de dunne lijn tussen land en zee, met aan de ene kant hotels, appartementen en terrassen, en aan de andere kant ruim zicht op de horizon waar het blauw van de lucht het blauw van de zee ontmoet…
De frontlinie van de Grote Oorlog…
Gisteren was er de dunne lijn tussen land en zee, vandaag fietsen we over de frontlinie, die tussen 1914 en 1918 de dunne lijn vormde tussen leven en dood.
Sporen van ‘La Grande Guerre’ zijn overal langs de route aanwezig. Loopgraven, informatieborden, stellingen, musea, herdenkingsplaatsen en vooral velden met duizenden kruisen. Het zijn de voor altijd stille getuigen van een absurde zinloosheid.
Een indrukwekkend deel van de route, een deel dat zich beter laat ervaren dan beschrijven…
De heuvels van het zuiden
Het meest zuidelijke deel van de route, landschappelijk gezien voor velen waarschijnlijk het mooist. Lichte glooiingen door een verstild landschap, bijna nergens echt zwaar, bijna overal echt mooi.
Het landschap ademt rust, de enige wat grotere plaats op dit deel is Kortrijk (met zijn prachtige Begijnhof!!), voor de rest gaat het via kleinere plaatsen in de richting van de Schelde. Aangekomen bij de Schelde verlaten we met enige tegenzin de heuvelroute om af te buigen naar de mooiste historische steden van Vlaanderen.
De Heuvelroute presenteert zich vrijwel overal als een positieve verrassing, Vlaanderen op zijn mooist…
Historische steden en tijdloze natuur
Oudenaarde, Gent, Brugge. De mooie plaatsen rijgen zich aaneen op dit deel van de fietstocht.
Oudenaarde, het centrum van ‘Vlaanderens mooiste’, het kleinst. Gent, universiteitsstad bij uitstek, het levendigst en Brugge, toppunt van historie, het meest toeristisch.
De steden worden met elkaar verbonden door groene gordels waar natuur de boventoon voert. Stad en land wisselen elkaar af en er is veel te zien.
Met een tevreden gevoel sluiten we onze ronde van Vlaanderen af. Dit, voor ons, onbekende gebied heeft op een positieve manier verrast.
Laat je ook verrassen, ontdek Vlaanderen op de fiets en verruim je blik…

Meer weten?
Wil je graag zelf deze route fietsen?
Via onderstaande link vind je meer informatie over de mogelijkheden.
Vlaanderen ontdekken op de fiets: organisatie en boekingsinformatie

Op zoek naar meer fietsinspiratie?
Meer korte fietsvakanties
Weekendje weg op de fiets
Meer reisverhalen en foto’s