Westerwolde en Bourtange, het dal van de Ruiten Aa

Zet alle vooroordelen overboord en laat je verrassen door het allermooiste stukje van de provincie Groningen. Geniet in het dal van de Ruiten Aa op kleine fietspaadjes van rust en prachtige natuur. Dit is geen route voor fietsers die alleen maar geïnteresseerd zijn in gladde, geasfalteerde wegen. Deze route is bedoeld voor avonturiers en natuurliefhebbers die niet bang zijn voor wat hobbels en smalle paadjes. Prima te fietsen, maar uitgezet met de kernwaarden van V&A in gedachten: liever over een avontuurlijk pad met een wat slechtere ondergrond dan langs de weg op een perfecte ondergrond. Eerst naar vesting Bourtange en dan via schitterende paadjes door het dal van de Ruiten Aa terug naar het beginpunt. Fiets vooral deze route als je denkt dat Groningen saai en plat is. We zijn er van overtuigd dat je na deze fietstocht je mening zult herzien…

LET OP: fiets deze route in de periode mei-augustus bij mooi en rustig weer. Als het weer slecht is of als het het seizoen is van kale velden en kale bomen, dan komt de route niet tot zijn recht. GPX daarom alleen beschikbaar van mei t/m augustus !!
Kerngegevens:
  • Start:omgeving Onstwedde
  • Provincie: Groningen
  • Afstand: 48 kilometer
  • Type: GPX-route

(*) Attentie: fiets deze route in de periode mei-augustus bij mooi en rustig weer. Als het weer slecht is of als het het seizoen is van kale velden en kale bomen, dan komt de route niet tot zijn recht. GPX daarom alleen beschikbaar van mei t/m augustus !!
Deel pagina via...
Deel pagina via...

Info over downloaden

In sommige gevallen wordt na het klikken op de downloadknop niet de download gestart. In plaats daarvan wordt een tekstbestand geopend. Als dit het geval is volg dan de volgende stappen:

  • Klik in het menu van het geopende bestand op “Opslaan als” of kies via de rechtermuisknop voor “Opslaan als “
  • Kies een map op uw computer waar het bestand moet worden opgeslagen.
  • Geef het bestand (na het opslaan) een andere naam en zorg ervoor dat de bestandsnaam eindigt met .gpx
    (voer deze stap ook uit als het bestand wel wordt gedownload maar niet eindigt op .gpx)

Navigeren met knooppunten

Hoe fietsknooproutes werken wordt op verschillende websites toegelicht.
Klik op de link voor een beknopte uitleg of een uitgebreide toelichting.

Voor het fietsen van een fietsknooproute is een mobiele telefoon geen noodzaak. Met de knooppunten die in in de beschrijving staan kan de route vanaf papier gereden worden. Een mobiele telefoon met de gratis te gebruiken fietsknoop app  maakt het rijden van de route wel een stukje eenvoudiger.
Daarom raadt V&A het gebruik van deze app aan.

Navigeren met GPS/GPX

Voor het fietsen van een GPS/GPX-route heeft u een navigatie-app op een mobiele telefoon nodig of een navigatie-apparaat, zoals een Garmin.
U downloadt het gpx-bestand van de route die u wilt fietsen op de pagina van V&A en laadt deze vervolgens in op uw navigatie-app. De route wordt nu getoond op de kaart en u kunt navigeren. In vrijwel elke navigatie-app krijgt u vervolgens aanwijzingen die u wellicht kent van uw auto navigatie (sla linksaf, sla rechtsaf enz.)

Bij V&A gebruiken we Komoot, deze is niet gratis (maar u krijgt de app cadeau als u een fietsvakantie boekt bij V&A !!). Er zijn ook voldoende gratis navigatie-apps verkrijgbaar.